Jak_odhalit_zloděje_nafty_firemnich_aut

1 trik jak odhalit zloděje nafty (firemních aut), který ušetří hromadu peněz

Máte podezření, že vám krade naftu nějaký nepoctivec z firemních aut? Nebo, že někdo vozidla zneužívá? Zjistěte jak ho jednoduše odhalit. Zlodějina se nemusí dít jen na parkovišti přes noc. 

 

Podnikatelé a firmy jsou zahlceni byrokracií, vyděláváním peněz a chodem firmy. Často spoléhají na slušnost zaměstnanců (obvykle podle sebe), ale někdy díky nedostatku času podceňují často kontrolní mechanismy. 

A jak se říká: “Příležitost dělá zloděje”. Lidé ani nemusí chtít, ale když to jde, z cizího krev neteče. U někoho ještě převládá zvyk z minulosti, “kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu”. 

 

Jak odhalit nepoctivce?  

2 signály, když vám někdo krade naftu

 

1.Varovné znamení - spotřeba

Má vaše firemní auto vyšší spotřebu, než udává výrobce vozidla?

tankovani_do_kanystru_domu
Tankování do kanystru (domu)

Obvykle je spotřeba uvedena ve velkém technickém průkazu. Jasný, že realita je o trochu jiná. Ale pokud se skutečná spotřeba od uvedené v techničáku liší o více než 20%, něco není v pořádku. 

Co když se při každém tankování ztratí tzv. vzorek do kanystru (domu). Je rozdíl, když máte spotřebu Octavie 7,5 litru na sto oproti obvyklým 5,5. 

Při současných cenách nafty už to klidně může být 20.000 - 25.000 Kč ročně (při nájezdu 50 tisíc km /rok). To už máte na 2 sady pneumatik. 

 

2. signál - najeté kilometry 

Máte pocit, že auta najedou nějak hodně kilometrů? A jak to vlastně hlídáte?

zneuzivani_firemniho_auta_k_soukromym_ucelum
Zneužívání firemního auta k soukromým účelům

Nejhorší je, pokud nemáte přehled kolik kilometrů vykazovaná cesta ve skutečnosti je. Ani kolik se celkem najede měsíčně. 

Co když si “Tonda” potřebuje před víkendem převést na chatu podlahu? 

Když zaměstnanec napíše soukromé kilometry na služební jízdu, zaplatí to firma. 

Taková cesta Brno-Praha a zpět je kolem 415 km. Když ji někdo vykáže ale 520 km, tak je to varování, že něco nesedí. Je to už o 25% více. 

Proč máte někomu dávat třeba 2.000 měsíčně na jeho soukromé cesty z firemních?

 

Přečtete si také: Jak ušetřit peníze, práci i čas s knihou jízd.

 

Jak z toho ven?

Je potřeba odstranit příčinu. Lidé potřebují mantinely. Pokud je nemají, zkoušejí kam až mohou zajít a pokud se nic nestane, je to vlastně OK

1.Udělejte si přehled o autech, řidičích a nákladech

2.Dejte lidem mantinely

3.Pravidelně kontrolujte provoz aut i zaměstnance

 

Papírová kniha jízd už je dnes přežitek. Je potřeba pravidelně shánět. A ruku na srdce kdo a jak ji kontroluje? A kdo ví, kde nakonec skončí. 

Můžete si také nechat nainstalovat a pravidelně platit špehovací GPS sledování vozidel. Je to obvyklé řešení pro velké firmy

Pro běžné firmy, podnikatele a OSVČ je ideální řešení nasadit knihu jízd (on-line), která většinu práce udělá za vás. Šetří peníze kontrolou řidičů. Hlídá náklady a odhaluje nepoctivce. Zaměstnancům nechává více času na práci. 

Pokud se nechcete nechat okrádat nepoctivými řidiči, tak místo utrácení za papírovou knihu jízd, dejte řidičům mantinely a ušetřete si peníze. 

Vyzkoušejte zdarma a bez závazku online knihu jízd, která se umí vyplnit sama.